DTU DTU
Få tilsendt vCard på e-mail.
Østersøen er et sart økosystem, der er under stærkt pres fra både næringsstofudledningen fra landbruget, klimakrisen og invasive arter. DTU Aquas eksperter tager os med i felten og i laboratoriet, når de fortæller, hvad der er på spil i programserien Klimakoks på TV 2 Bornholm.
Over fire år har DTU Aqua-forskere undersøgt, hvordan man kan udvikle den bedste teknologi til at holde øje med havets skove, ålegræsset. Særligt droneoverflyvninger er blevet testet, og droner viser sig at kunne levere præcision og stort overblik over f.eks. Natura 2000-områder, konkluderer slutrapporten.
KUNSTIG INTELLIGENS Når man putter menneskelige smagsoplevelser ind i kunstig intelligens, gør man det nemmere for forbrugeren at vælge den rigtige vin. Det har forskere fra Pioneer Centre for AI på Københavns Universitet og DTU demonstreret. Resultatet er nemlig mere præcise forudsigelser af, hvilken type vin, vi hver især bedst kan lide...
Hvad er biodiversitet? I anledning af det aktuelle fokus på havet og biodiversitet har vi opdateret og genpublicerer nu tre interviews med forskere, der på hver sin måde har fokus på biodiversitet. Her er det professor Karen Timmermann, ekspert i næringsstoffers betydning for det kystnære hav, der fortæller om havets processer og sin...
Traditionelle danske fisk som skrubber og ålekvabber er gået stærkt tilbage. Det dokumenterer den nyeste nøglefiskerrapport, hvor DTU Aqua i samarbejde med frivillige fiskere gennem 20 år har overvåget, hvordan det står til med fiskene i vores fjorde og kystnære farvande.
En stenbider er ikke bare en stenbider. Der er store genetiske forskelle inden for arten, viser ny forskning. Det betyder, at en bestand ét sted ikke bare kan erstattes med individer andre steder fra. Samtidig tyder fiskeriet på, at stenbiderbestanden går markant nedad.
Hver femte dansker havde ifølge Gallup et nytårsfortsæt i 2021 om mere bæredygtighed i hverdagen, og flere angiver, at de gerne vil spise mindre kød. Men det ser ikke ud til, at de gode viljer slår igennem, når man ser på danskernes indkøbsvaner, viser en ny analyse fra DTU Fødevareinstituttet.
I mange år har der både nationalt i Danmark og globalt været stor fokus på at overvåge og håndtere antibiotikaresistens. Til trods for det spredes og øges antibiotikaresistens fortsat.
Forekomsten af antibiotikaresistens i bakterier fra fødevareproducerende dyr og kød i Danmark var stabilt eller faldende i 2021. Et par bemærkelsesværdige fund af kritisk resistens er dog identificerede, viser den årlige DANMAP-overvågning.
Reduktionen i antibiotikaforbruget til dyr var særlig markant i 2021. Dels på grund af de to tons, der ikke længere bruges til mink, dels fordi antibiotikaforbruget til både svin, fjerkræ og fisk var lavere end året før. Det viser DANMAP-rapporten for 2021 fra Statens Serum Institut og DTU Fødevareinstituttet.
Udvikling af en sund, bæredygtig to-go snack baseret på favabønner har givet fire studerende fra DTU en bronzemedalje i den europæiske konkurrence om innovative fødevarer, Ecotrophelia Europe.
Se hvad dagen byder på, når Statens Serum Institut og DTU Fødevareinstituttet den 18. november 2022 holder seminar om antibiotikaforbrug og -resistens i Danmark i anledning af den internationale antibiotikauge.
CRISPR kan præcist og hurtigt bidrage til udviklingen af nye plantebaserede fødevarer og bør i højere grad ligestilles med fødevarer, der er blevet til ved hjælp af konventionelle forædlingsteknikker, skriver forskere fra DTU Fødevareinstituttet i Fagbladet Ingeniøren.
På en eksklusiv workshop i DTU Fødevareinstituttet får 20 deltagere fra fødevarevirksomheder den 21. november mulighed for at finde ud af, hvordan data kan optimere produktionsprocesserne. Vil du med, så vær obs på, at tilmelding sker efter først til mølle-princippet.
Havforsker Sebastian Nikitas Politis har modtaget en donation på 2 mio. kroner fra Villum Fondens Experiment-program til sit forskningsprojekt TAG-EEL, som vil trænge ind i mysteriet om den europæiske ål.
Parasitter kan gemme sig i vores mad, og fremtidige klimaforandringer kan ændre hvilke små snyltere, vi skal holde øje med. Det skriver forsker fra DTU Fødevareinstituttet, Nao Takeuchi-Storm og professor Stig Thamsborg fra Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab, Københavns Universitet i Forskerzonen på Videnskab.dk.
De geopolitiske ændringer betyder, at vi er nødt til at bygge en stærkere, mere robust, grøn og teknologibaseret fremtid for Europa. Kom med til DTS 2022.
Mange lystfiskere elsker at fange tun. Den oplevelse bruger lystfiskerne mange penge på – så mange at det kan gavne den danske oplevelsesøkonomi, viser nye analyser fra DTU Aqua.
Forskning i analysemetoder, som kan gavne eller skade menneskers sundhed, vil blive præsenteret af forskere fra DTU Fødevareinstituttet på en af verdens største konferencer for analytisk fødevarekemi den 6.-9. september 2022.
Karen Timmermann, professor og ekspert i næringsstoffers betydning for det kystnære hav og udpeget til regeringens Biodiversitetsråd kommenterer spørgsmålet: Hvad er biodiversitet?