Web Admin

Web Admin

dfgdg

DTU
DTU

Danmarks Tekniske Universitet

E-mail

Få tilsendt vCard på e-mail.

Nyheder
LoadingText

DTU Nyheder

2024
Klimakoks---TV-2-Bornholm
23 JAN

Klimakoks i Østersøen

Østersøen er et sart økosystem, der er under stærkt pres fra både næringsstofudledningen fra landbruget, klimakrisen og invasive arter. DTU Aquas eksperter tager os med i felten og i laboratoriet, når de fortæller, hvad der er på spil i programserien Klimakoks på TV 2 Bornholm.

Miljø og forurening Fødevarer, fisk og landbrug
Af Anne Trap-Lind
08 JAN

Droner kan præcist og i stor skala kortlægge ålegræs

Over fire år har DTU Aqua-forskere undersøgt, hvordan man kan udvikle den bedste teknologi til at holde øje med havets skove, ålegræsset. Særligt droneoverflyvninger er blevet testet, og droner viser sig at kunne levere præcision og stort overblik over f.eks. Natura 2000-områder, konkluderer slutrapporten. 

Fødevarer, fisk og landbrug Informationsteknologi
2023
The flavour impressions were collected through a series of wine-tasting events. The wines were anonymized and each wine was labelled with a color and a number. Each participant was given a combination of wines to taste.  KU/DTU Compute
04 DEC

Forskere har lært algoritme at smage vin

KUNSTIG INTELLIGENS Når man putter menneskelige smagsoplevelser ind i kunstig intelligens, gør man det nemmere for forbrugeren at vælge den rigtige vin. Det har forskere fra Pioneer Centre for AI på Københavns Universitet og DTU demonstreret. Resultatet er nemlig mere præcise forudsigelser af, hvilken type vin, vi hver især bedst kan lide...

Fødevarer, fisk og landbrug Informationsteknologi Matematik
Foto Andreas Frommelt
13 OKT

Klimakrise og biodiversitetskrise hænger sammen

Hvad er biodiversitet? I anledning af det aktuelle fokus på havet og biodiversitet har vi opdateret og genpublicerer nu tre interviews med forskere, der på hver sin måde har fokus på biodiversitet. Her er det professor Karen Timmermann, ekspert i næringsstoffers betydning for det kystnære hav, der fortæller om havets processer og sin...

Miljø og forurening Fødevarer, fisk og landbrug
Foto af Mikael van Deurs
21 SEP

Ny nøglefiskerrapport: De traditionelle fisk er næsten væk

Traditionelle danske fisk som skrubber og ålekvabber er gået stærkt tilbage. Det dokumenterer den nyeste nøglefiskerrapport, hvor DTU Aqua i samarbejde med frivillige fiskere gennem 20 år har overvåget, hvordan det står til med fiskene i vores fjorde og kystnære farvande.

Fødevarer, fisk og landbrug Miljø og forurening
Foto Kim Birnie-Gauvin
19 APR

Stenbideren er blevet en sjælden fisk og udviser store genetiske forskelle

En stenbider er ikke bare en stenbider. Der er store genetiske forskelle inden for arten, viser ny forskning. Det betyder, at en bestand ét sted ikke bare kan erstattes med individer andre steder fra. Samtidig tyder fiskeriet på, at stenbiderbestanden går markant nedad.

Fisk og skaldyr Fiskeri og fiskebestande Ernæring og kostvaner Fødevareproduktion Hav- og dambrug
Bælgfrugter. Foto: Colourbox.dk
03 JAN

Vi spiser ikke så klimavenligt, som vi egentlig gerne vil

Hver femte dansker havde ifølge Gallup et nytårsfortsæt i 2021 om mere bæredygtighed i hverdagen, og flere angiver, at de gerne vil spise mindre kød. Men det ser ikke ud til, at de gode viljer slår igennem, når man ser på danskernes indkøbsvaner, viser en ny analyse fra DTU Fødevareinstituttet. 

Ernæring og kostvaner Fødevarer, fisk og landbrug
2022
Image: Human DNA. Philippe Plailly, Science Photo Library, Scanpix
25 NOV

Antibiotikaresistens er fortsat et stort globalt problem

I mange år har der både nationalt i Danmark og globalt været stor fokus på at overvåge og håndtere antibiotikaresistens. Til trods for det spredes og øges antibiotikaresistens fortsat.

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed Bakterier og mikroorganismer Sundhed og sygdomme
Photo: Colourbox.dk
22 NOV

Antibiotikaresistens i dyr og kød ligger generelt stabilt

Forekomsten af antibiotikaresistens i bakterier fra fødevareproducerende dyr og kød i Danmark var stabilt eller faldende i 2021. Et par bemærkelsesværdige fund af kritisk resistens er dog identificerede, viser den årlige DANMAP-overvågning.

Fødevaresikkerhed Bakterier og mikroorganismer Fødevarer, fisk og landbrug
DK: Agarplade (antibiotikaresistens). Foto:  Mikkel Adsbøl | EN: agar plate (antibiotic resistance). Photo:  Mikkel Adsbøl
15 NOV

Antibiotikaforbruget til dyr falder fortsat

Reduktionen i antibiotikaforbruget til dyr var særlig markant i 2021. Dels på grund af de to tons, der ikke længere bruges til mink, dels fordi antibiotikaforbruget til både svin, fjerkræ og fisk var lavere end året før. Det viser DANMAP-rapporten for 2021 fra Statens Serum Institut og DTU Fødevareinstituttet.

Bakterier og mikroorganismer Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed Produktionsdyr
02 NOV

Studerende vinder bronze i konkurrence om fremtidens fødevarer

Udvikling af en sund, bæredygtig to-go snack baseret på favabønner har givet fire studerende fra DTU en bronzemedalje i den europæiske konkurrence om innovative fødevarer, Ecotrophelia Europe. 

Ernæring og kostvaner Innovation og produktudvikling Fødevarer, fisk og landbrug
Photo: Colourbox.com
01 NOV

Deltag i seminar om antibiotikaforbrug og -resistens

Se hvad dagen byder på, når Statens Serum Institut og DTU Fødevareinstituttet den 18. november 2022 holder seminar om antibiotikaforbrug og -resistens i Danmark i anledning af den internationale antibiotikauge.

Fødevaresikkerhed Fødevarer, fisk og landbrug Bakterier og mikroorganismer
Photo: Colourbox.com
31 OKT

CRISPR – et vigtigt værktøj i fremtidens fødevareproduktion

CRISPR kan præcist og hurtigt bidrage til udviklingen af nye plantebaserede fødevarer og bør i højere grad ligestilles med fødevarer, der er blevet til ved hjælp af konventionelle forædlingsteknikker, skriver forskere fra DTU Fødevareinstituttet i Fagbladet Ingeniøren.

Fødevareteknologi Fødevarer, fisk og landbrug Innovation og produktudvikling Bioteknologi og biokemi Gener og genomer Fødevareproduktion
28 OKT

Workshop: Brug data til at optimere fødevareproduktionen

På en eksklusiv workshop i DTU Fødevareinstituttet får 20 deltagere fra fødevarevirksomheder den 21. november mulighed for at finde ud af, hvordan data kan optimere produktionsprocesserne. Vil du med, så vær obs på, at tilmelding sker efter først til mølle-princippet.

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevareproduktion Matematisk modellering Computerberegning
Foto Sebastian Nikitas Politis
20 SEP

2 mio. fra Villum Experiment til at løse ålens mysterium

Havforsker Sebastian Nikitas Politis har modtaget en donation på 2 mio. kroner fra Villum Fondens Experiment-program til sit forskningsprojekt TAG-EEL, som vil trænge ind i mysteriet om den europæiske ål.

Fiskeri og fiskebestande
Sushi
13 SEP

Klimaforandringer kan bringe flere parasitter til Danmark

Parasitter kan gemme sig i vores mad, og fremtidige klimaforandringer kan ændre hvilke små snyltere, vi skal holde øje med. Det skriver forsker fra DTU Fødevareinstituttet, Nao Takeuchi-Storm og professor Stig Thamsborg fra Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab, Københavns Universitet i Forskerzonen på Videnskab.dk.

Fødevaresikkerhed Fødevarer, fisk og landbrug
01 SEP

Tunen – en gevinst for både biodiversitet og økonomi

Mange lystfiskere elsker at fange tun. Den oplevelse bruger lystfiskerne mange penge på – så mange at det kan gavne den danske oplevelsesøkonomi, viser nye analyser fra DTU Aqua.

Fiskeri og fiskebestande
Tre reagensglas med bælgfrugter
29 AUG

Metoder til at analysere nye fødevarer på kemikonference

Forskning i analysemetoder, som kan gavne eller skade menneskers sundhed, vil blive præsenteret af forskere fra DTU Fødevareinstituttet på en af verdens største konferencer for analytisk fødevarekemi den 6.-9. september 2022.

Fødevareproduktion Fødevarer, fisk og landbrug Analytisk og teoretisk kemi Kemi Fødevaresikkerhed
Karen Timmermann. Foto: Andreas Frommelt
29 JUN

Klimakrise og biodiversitetskrise hænger sammen

Karen Timmermann, professor og ekspert i næringsstoffers betydning for det kystnære hav og udpeget til regeringens Biodiversitetsråd kommenterer spørgsmålet: Hvad er biodiversitet?  

Økosystemer Fiskeri og fiskebestande Klimaændringer Havforskning